Převod analogových map stabilního katastru do systému JTSK - Dvořáková, Marcela (Univerzita Pardubice, 2010)
Stabilní katastr je operát, který dokumentuje hranice všech pozemků podle druhu a podle vlastnictví a je veden v souřadnicovém systému stabilního katastru Svatý Štěpán a Gusterberg. V České republice podle nařízení vlády 430/2006 Sb. v platnosti od 1. 9. 2006, kterým se stanovují geodetické referenční systémy, státní mapová díla závazná na celém území státu a zásady jejich používání, jsou tyto souřadnicové systémy platné, ale katastrální mapy dle výše uvedeného nařízení se zobrazují v závazném geodetickém systému Jednotné trigonometrické sítě katastrální (S-JTSK). Po změně politických poměrů v r. 1989 došlo k navrácení soukromých pozemků a obnovení evidence pozemků podle vlastnictví. S požadavkem na vytvoření digitálních map na celém území ČR souvisel úkol natransformovat mapy stabilního katastru v souřadnicových systémech Svatý Štěpán a Gusterberg do systému Jednotné trigonomické sítě katastrální, neboť mapy stabilního katastru budou tvořit podklad pro vektorizaci map.
Digitization analog cadastral maps and their transformation to the polar system S-JTSK
Keywords: hraniční polygon; mapa stabilního katastru; mapa katastru nemovitostí; stabilní katastr; Katastr nemovitostí; souřadnicový systém Gusterberg; souřadnicový systém Jednotné trigonomické sítě katastrální; souřadnicový systém Svatý Štěpán; boundary polygon; map of stabil cadaster; map of cadaster; stabil cadaster; cadaster; Gusterberg coordinate system; The System of the Czech Trigonometric Cadastral Net; St. Stehen coordinate system