Hodnotový systém studentů oboru Resocializační pedagogika - Neumannová, Olga (Univerzita Pardubice, 2019)
Diplomová práce se zabývá hodnotovým systémem studentů oboru Resocializační pedagogika Univerzity Pardubice. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy týkající se problematiky hodnot, popsány některé základní přístupy k jejich zkoumání a analýza některých předešlých šetření. Praktická část je zaměřena na vlastní výzkum provedený mezi studenty oboru Resocializační pedagogika Univerzity Pardubice, jeho metodologické ukotvení a interpretaci výsledků. Jedná se o kvantitativní výzkum realizovaný pomocí q-metodologie a jeho statistické zpracování. Cílem práce je zjistit, jaké hodnoty tito studenti nejčastěji vyznávají. Vycházím přitom z předpokladu, že studenti stejného oboru budou vyznávat obdobné hodnoty.
Value system of students in the field of Resocialization Pedagogy
Keywords: hodnoty; hodnotová orientace; studenti Resocializační pedagogiky; q-metodologie; values; value orientations; students of Resocialization Pedagogy; q-methodology