Vliv podnikové kultury na řízení lidských zdrojů - Pavlíčková, Michaela (Univerzita Pardubice, 2018)
Cílem diplomové práce je identifikovat aspekty řízení lidských zdrojů, které nejvíce ovlivňuje obsah podnikové kultury, a to na základě literatury, nejnovějších výzkumných studií a analýzy v konkrétní české firmě. Práce je rozdělena do pěti částí, kde první a druhá část se věnuje teoretickému vymezení problému a zmapování základních pojmů dané problematiky, třetí a čtvrtá část aplikuje teoretické poznatky ve formě dotazníkového šetření. Závěrečná kapitola se týká zhodnocení zjištěných výsledků a obsahuje návrhy a doporučení.
The impact of corporate culture on the human resource management.
Keywords: podniková kultura; řízení lidských zdrojů; personální činnosti; dotazníkové šetření; corporate culture; human resources management; personnel activities; questionnaire survey