Predikce akciových výnosů pomocí analýzy sentimentu novinových zpráv - Kolář, Miloš (Univerzita Pardubice, 2023)
Diplomová práce se zabývá predikcí akciových výnosů pomocí analýzy sentimentu novinových zpráv. Cílem této práce je shrnout současné přístupy k analýze sentimentu a predikci akciových výnosů, provést sběr novinových zpráv pro vybrané americké společnosti, analyzovat sentiment v těchto zprávách pomocí slovníků z finanční domény a predikovat denní změny akciových výnosů. V závěru jsou výsledky vlivu sentimentu novinových zpráv na změny akciových výnosů napříč společnostmi porovnány a zhodnoceny.
Predicting stock returns using newspaper sentiment analysis
Keywords: analýza sentimentu; sentiment; technická analýza; akcie; akciový trh; predikce; akciový výnos; sentiment analysis; sentiment; technical analysis; stock; stock market; prediction; stock yields