Příprava 6-substituovaných pyridin-2-karbaldehydů a jejich derivátů - Jelínek, Luboš (Univerzita Pardubice, 2012)
Byl připraven 6-fenylpyridin-2-karbaldehyd z 6-brompyridin-2-karbaldehydu a benzenboronové kyseliny pomocí Suzukiho couplingu. Připravený 6-fenylpyridin-2-karbaldehyd byl kondenzován s (R)-2-amino-2,3-dimethylbutanamidem za vzniku 2-(6-fenylpyridin-2-yl)-5-isopropyl-5-methylimidazolidin-4-onů. Jednotlivé diastereoizomery byly separovány pomocí sloupcové chromatografie. Všechny získané produkty a meziprodukty byly charakterizovány pomocí dostupných spektroskopických metod.
Synthesisof 6-substituted pyridine-2-carbaldehydes and thein derivatives
Keywords: 6-Fenylpyridin-2-karbaldehyd; Suzukiho coupling; imidazolidin-4-on; diastereoizomery; 6-Phenylpyridine-2-carbaldehyde; Suzuki coupling; imidazolidin-4-one; diastereomers