První česká orientalistka Anna Martenová-Klecandová, velká Evropanka a propagátorka české kultury. - Lukášová, Barbora (Univerzita Pardubice, 2015)
Jedná se o biografii významné ženy z podnikatelské rodiny, jež získala jako první žena v Československu doktorát z orientalistiky. Za první světové války přišla o manžela a spisovatele Miloše Martena, svého druhého manžela generála V. V. Klecandu doprovázela na diplomatických cestách nejen po Evropě, ale i v Jižní Americe a podívala se i do severní Afriky a Indie. V cizině se zasloužila o sblížení cizích zemí s naší kulturou. Po druhé světové válce byla komunistických režimem uvržena do chudoby, v níž dožila svá poslední léta.
First Czech orientalist Anna Martenová-Klecandová, great European and promoter of czech culture.
Keywords: orientalism; women of diplomats; Elisabeth Krásnohorská girls grammar school; Martenová-Klecandová Anna; dívčí gymnázium Elišky Krásnohorské; orientalismus; ženy diplomatů