Rimonabant a syntéza jeho 4-methylaminoderivátu - Kratochvílová, Eliška (Univerzita Pardubice, 2013)
Předkládaná práce se zabývá vlastnostmi a syntézou účinné látky s triviálním názvem rimonabant, která byla v minulosti intenzivně studována především v souvislosti s léčbou obezity. Byla vyvinuta syntéza nového 4 methylaminoderivátu rimonabantu založená na cyklizaci enaminoesteru s diazoniovou solí. Výsledný produkt a meziprodukty syntéz byly ověřeny nukleární magnetickou rezonancí (NMR) a elementární analýzou. Vzhledem ke strukturní podobnosti připraveného derivátu s rimonabantem lze předpokládat jeho podobné terapeutické účinky.
Rimonabant and synthesis of its 4-methylaminoderivative
Keywords: rimonabant; obezita; pyrazol; kanabinoidy; CB1 receptory; enaminony; diazoniové soli; rimonabant; obesity; pyrazole; cannabinoids; CB1 receptors; enaminones; diazonium salts