Studium síťování filmů z termoreaktivních disperzních kopolymerů STY/BA/HEMA/IBMA/KA - Kaška, Martin (Univerzita Pardubice, 1996)
Semikontinuální emulzní polymerací byly připraveny disperze kopolymerů styren/butylakrylát/hydroxyethylmethakrylát/izobutoxymethakrylamid/kyselina akrylová. U připravených disperzí byla stanovena sušina, pH, MFT a velikost částic. Byl sledován stupeň zesítění v závislosti na čase a teplotě. Bylo zjištěno, že stupeň zesítění závisí na množství IBMA obsaženém v kopolymeru. Byla potvrzena reesterifikační reakce mezi BA a HEMA u kopolymeru, který neobsahoval žádný IBMA.
Keywords: polymery; disperze; disperzní kopolymery; zesítění; akrylátové disperze