Deníky hraběte Františka Josefa Jindřich Schlika - Šedinová, Jitka (Univerzita Pardubice, 2010)
Tato práce se zabývá deníky Františka Jindřicha Schlika, generála kavalérie, z let 1803 až 1809. Na základě výzkumu těchto deníků, dalších písemných pramenů a literatury jsme rekonstruovali život tohoto šlechtice, žijícího v 19. století. Františkovu životu a dějinám rodů Schliků patří první část této práce, druhou tvoří samotná edice pramene. Cílem práce je přispět k výzkumu ego -dokumentů a dějinám každodenního šlechtického života v 19. století v Habsburské monarchii.
The Diaries of Count Franz Josef Heinrich Schlik
Keywords: Schlik, František Jindřich; ego-dokumenty; deníky; 19. století; každodennost; aristokracie; diaries; everydayness; ego-documents; 19th century; aristocracy