Diskontinuální polysulfidická várka - Řeha, Radim (Univerzita Pardubice, 2002)
Pro smrkovou a borovicovou dřevní hmotu byl vyšetřován vliv přídavku polysulfidické síry a antrachinonu na vlastnosti buničiny získané konvenčním sulfátovým varným postupem. Vliv změny složení varného louhu na stupeň provaření buničiny byl testován pro netříděné štěpky v kvalitě vláknina na várkách ve vařáku s automatickou regulací příkonu. Získaná buničina byla mleta v holandru a charakterizována mlecí křivkou. Ve vařáku se šesti tlakovými nádobami byl zkoumán stupeň provaření buničiny, výtěžek a množství neprovarů v buničině připravené várkou tříděných štěpků v kvalitě vláknina a pilařské štěpky.
Batch polysulphide cooking
Keywords: sulfátová várka; antrachinon; mlecí křivka; dřevní hmota