Stres ve škole - Tomášová, Hana (Univerzita Pardubice, 2010)
Cílem této závěrečné práce je provést analýzu stresových faktorů na základní, střední a vysoké škole, se kterými se žáci a studenti setkávají v průběhu svého studia. Zjistit jejich nejčastější stresové situace a problémy, které jim ve školním prostředí navozují stres, a dále ukázat způsob řešení žáka v některých stresových situacích. Zároveň si práce klade za cíl vymezit jednotlivé role stresu ve škole, určit jejich stresory a upozornit na nejčastější příčiny, projevy vzniku stresu a na dopady do jejich zdravotního stavu. V neposlední řadě je cílem práce zjistit a vymezit jednotlivé metody zvládání stresu podle konkrétních autorů této problematiky, které vedou ke snížení nebo odstranění stresu, a jsou nezbytné pro výkon pedagogické činnosti a pro žáky a studenty ke zvládnutí jejich studia.
Stress at school
Keywords: stres; studenti; stresové situace; škola; stress; students; stressful situations; school