Život po tragické události: 5. květen 1945 v obci Sobíňov - Voralová, Anna (Univerzita Pardubice, 2016)
Cílem této práce je zmapovat pomocí terénního výzkumu mezi pamětníky událost z 5. května 1945 v obci Sobíňov (v tento den nedaleko Sobíňova padlo přes třicet místních mužů při střetu s prchající německou armádou) a její dopad na obyvatele obce. Ústřední metodou terénního výzkumu byl sběr narativních vyprávění posledních přeživších této tragické události, dalšími metodami pak rozhovory s pamětníky i zástupci mladších generací a vizuální zpracování života v obci. K práci je přiloženo audiovizuální dílo sestavené z materiálů zachycených autorkou přímo v terénu pomocí videokamery, které obsahuje vedle narativů pamětníků také roční cyklus života sobíňovských občanů a pietní vzpomínku v její dnešní podobě. Práce odpovídá především na tyto výzkumné otázky: Jak se události ze dne 5. května 1945 odrazily na dalším životě občanů obce? Je tato událost stále v paměti občanů, nebo se na ni postupně zapomíná?
Life after the tragic event: May 5, 1945 in the village Sobíňov
Keywords: rituály; pietní vzpomínka; traumata; pamětníci; 2. světová válka; květnové události; rituals; memorial; trauma; survivors; second world war; may events