Proměny pojetí a významu erotiky v románech s vampýrskou tematikou z knižní produkce Petry Neomillnerové - Šremrová, Jana (Univerzita Pardubice, 2014)
Jak naznačuje sám název, práce se zabývá literaturou s vampýrským tématem, který se na počátku 21. století stal fenoménem nejen knižním ale i filmovým. Samotné vampýrské téma je však v knižní produkci často propojeno s erotikou, která se stala nedílnou součástí upírského mýtu a jedním z hybatelů příběhu. Problematika upírských románů je čtenářskou obcí velmi oblíbená, avšak zejména v českém prostředí je literární teorií značně opomíjená. Mým úkolem je poukázat na propojení vampýrského mýtu a erotiky, které má základ již v antické kultuře, na vybraných dílech Petry Neomillnerové ze série o Tině Salo s přihlédnutím k předchozí produkci zahraniční i české tak, aby byl patrný vývoj a proměny erotiky ve vampýrské knižní produkci v závislosti na době vzniku díla, společenské situaci a především autorovi samotném. Důsledná komparace děl Neomillnerové a interpretace dané problematiky na základě znalosti textů by měla alespoň částečně kompenzovat nedostatek prací v českém prostředí, které se zabývají upíří fantasy.
Metamorphosis of concepts and meanings of erotica in the vampire novels by Petra Neomillnerová
Keywords: vampyrismus; upíři; česká literatura; zahraniční literatura; fantasy; erotika; Petra Neomillnerová; vampirism; vampire; czech literature; abroad literature; fantasy; erotic; Petra Neomillner