Vliv vybraných látek ovlivňujících CNS na metabolismus endokanabinoidních látek - Tichá, Martina (Univerzita Pardubice, 2015)
Endokanabinoidy vykazují některé společné farmakologické vlastnosti s antidepresivy. Mají vliv na zpětné vychytávání monoaminů, čímž se řadí mezi potencionální terapeutické nástroje při léčbě depresivních a úzkostných poruch. Endokanabinoidní signalizace je klíčovým prvkem pro regulaci nálady a emocí. Jejím poškozením dochází k rozvoji deprese. Zvýšení endokanabinoidní signalizace by mohlo přispět ke stejnému terapeutickému účinku, kterým disponují současná antidepresiva. Cílem práce je přispět k rozšíření poznatků o modulaci endokanabinoidní signalizace pomocí antidepresiv a ověřit účinnost vybraných antidepresiv na zvýšení endokanabinoidních látek, anandamidu a 2-arachidonoylglycerolu, ve vybraných částech mozkové tkáně. Vybraná antidepresiva mirtazapin, trazodon a venlafaxin byla přidávána do standardní laboratorní diety potkanům po dobu 12ti týdnů. Odebrané vzorky mozkových tkání laboratorních potkanů byly rozděleny na jednotlivé části: levou hemisféru, pravou hemisféru, hypothalamus, mozkovou kůru a mozeček. Takto rozdělené části byly homogenizovány, extrahovány a následně byly vzorky měřeny metodou kapalinové chromatografie s hmotnostní spektrometrií. Bylo prokázáno, že mirtazapin statisticky významně snižuje koncentraci anandamidu v hypothalamu. Zatímco trazodon významně zvyšuje koncentraci anandamidu v pravé hemisféře mozkové tkáně, mozkové kůře a mozečku. Po podání venlafaxinu byla zaznamenána zvýšená koncentrace anandamidu v hypothalamu, mozkové kůře a mozečku. Koncentrace 2-arachidonoylglycerolu byla významně zvýšena po podání trazodonu v levé hemisféře, pravé hemisféře, hypothalamu, mozkové kůře a mozečku. Venlafaxin významně zvýšil koncentraci 2-arachidonoylglycerolu v hypothalamu, mozkové kůře a mozečku. Testovaná antidepresiva trazodon a venlafaxin významně zvyšují hladiny anandamidu a 2-arachidonoylglycerolu, zatímco mirtazapin významně snižuje pouze hladiny anandamidu.
Effect of selected substances affecting the central nervous system on metabolism of the endocannabinoids
Keywords: endocannabinoid system; endocannabinoids; metabolism; central nervous system; endocannabinoid signaling; antidepressants; endokanabinoidní systém; endokanabinoidy; metabolismus; CNS; antidepresiva