Porovnání chemického složení a biologických vlastností esenciálních olejů získaných hydrodestilací a parní destilací vavřínu ušlechtilého (Laurus nobilis L.) - Řebíčková, Kristýna; Bajer, Tomáš; Šilha, David; Ventura, Karel; Bajerová, Petra (Univerzita Pardubice, 2019)
Cílem této práce bylo porovnat výtěžnost, chemické složení a antimikrobiální a antioxidační vlastnosti esenciálních olejů získaných z vavřínu ušlechtilého dvěma různými destilačními metodami. Esenciální oleje získané hydrodestilací (HD) a parní destilací (SD) byly analyzovány plynovou chromatografií s hmotnostní spektrometrií (GC-MS) a plynovou chromatografií s plamenovým ionizačním detektorem (GC-FID). Hydrodestilací vavřínu bylo dosaženo vyšší výtěžnosti 0.95 ± 0.06 %, než parní destilací 0.79 ± 0.07 %. Sedmdesát tři sloučenin bylo identifikováno ve vavřínovém esenciálním oleji získaném parní destilací, zatímco v esenciálním oleji získaném hydrodestilací bylo identifikováno pouze padesát čtyři sloučenin. Antioxidační účinky esenciálních olejů byly hodnoceny metodou s difenylpikrylhydrazylovým radikálem (DPPH). Antimikrobiální účinky esenciálních olejů byly hodnoceny metodou diskového difúzního testu (DDT) ve srovnání s několika vybranými antibiotiky. V případě kvalitativní metody DDT se citlivost mikroorganismu projeví inhibiční zónou růstu. Testy byly prováděny na pěti vybraných druzích mikroorganismů, a sice Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa a Candida albicans. Obecně, esenciální oleje získané parní destilací měly větší antimikrobiální účinnost než esenciální oleje získané hydrodestilací. Z výsledků vyplývá, že se hydrodestilace zdá jako lepší metoda pro dosažení vyšších výtěžků esenciální oleje, zatímco parní destilace je vhodnější pro zisk kvalitnějšího esenciálního oleje se silnějšími biologickými vlastnostmi.
Comparison of Chemical Composition and Biological Properties of Essential Oils Obtained by Hydrodistillation and Steam Distillation of Laurel (Laurus nobilis L.)
Keywords: Vavřín ušlechtilý; Hydrodestilace; Destilace s vodní parou; GC-MS; Laurus nobilis L.; Hydrodistillation; Steam distillation; GC-MS