Studie možnosti využití metody QuEChERS pro izolaci antioxidantů - Kadlecová, Michaela (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato diplomová práce se zabývá stanovením vybraných biologicky aktivních látek v zeleném a černém čaji, arónii a mladém ječmeni. Práce je zaměřena především na možnost využití nové metody QuEChERS na izolaci vybraných látek ze vzorků a její porovnání s běžnými extrakčními technikami, kterými jsou příprava nálevů, extrakce v ultrazvukové lázni a Soxhletova extrakce. Připravené extrakty jsou analyzovány technikou RP-HPLC se spektrofotometrickou detekcí.
Possibilities of utilization of QuEChERS method for isolation of antioxidants
Keywords: extrakce; QuEChERS; čaj; arónie; mladý ječmen; antioxidanty; kofein; extraction; tea; aronia; young barley; antioxidants; caffeine