Aktivity seniorů s Alzheimerovou demencí ke zlepšení schopnosti v ADL v domovech se zvláštním režimem ve vybraném kraji ČR - Weiserová, Dagmar (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato práce se zabývá aktivitami seniorů s Alzheimerovou demencí, které vedou ke zlepšení v každodenních činnostech. V teoretické části práce je popsáno, co je to Alzheimerova nemoc a typické příznaky pro jednotlivá stádia onemocnění dle dostupných zdrojů. Práce obsahuje charakteristiku nejčastěji nabízených metod a aktivit pro seniory s touto chorobou v domovech se zvláštní péčí. Praktická část práce obsahuje kvantitativní výzkum metodou nestandardizovaného dotazníku určeného pro nelékařský zdravotnický personál. Výzkum je zaměřen na nejčastěji využívané a preferované metody v jednotlivých zařízeních. Jeho cílem je porovnat rozdílnost jednotlivých zařízení v jejich preferencích.
Activities for seniors with Alzheimer's dementia to improve the ability of ADL in homes with special regime in selected region of the Czech republic
Keywords: Alzheimerova nemoc; demence; domovy se zvláštní péčí; sebepéče; Alzheimer's disease; dementia; homes with special care; activities; selfcare