Stres u studentů zdravotnických oborů - Hoffmanová, Pavla (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku stresu u studentů ve zdravotnictví. Práce je strukturována na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se věnuje definici stresu, jeho typům, symptomům a příčinám, průběhu stresové reakce a metodám zvládání stresu. Zvláštní pozornost je věnována stresovým situacím, kterým čelí studenti ve zdravotnictví, nejčastějším příčinám tohoto stresu, symptomům, které stres vyvolává, a technikám zvládání stresu, které studenti aplikují. Na základě navržené metodiky byl v praktické části proveden kvantitativní průzkum. Dotazníky vlastní tvorby byly směřovány na studenty třetího ročníku oboru Všeobecné ošetřovatelství na jedné univerzitní fakultě, přičemž byl stres u těchto studentů podrobněji prozkoumán. Cílem práce bylo identifikovat nejčastější příčiny i symptomy stresu u studentů a následně nejpoužívanější techniky zvládání stresu.
Stress of medical students
Keywords: stres; stresory; vysokoškolské studium; zdravotnictví; stress; stressors; university studies; healthcare