Veřejná kontrola ve státní správě - Ptáčková, Monika (Univerzita Pardubice, 2005)
Diplomová práce se zabývá veřejnou kontrolou ve státní správě. Konkrétně je práce zaměřena na Policii ČR, kde byl v r. 2002 v souvislosti s přijetím zákona o finanční kontrole zaveden nový vnitřní kontrolní systém. Cílem práce je popis fungování vnitřního kontrolního systému u Policie ČR, jeho zhodnocení a návrhy pro vytvoření efektivního systému finanční kontroly. První kapitola obsahuje obecné poznatky o veřejné kontrole, její pojetí, druhy a typy kontrol, etapy kontrolního procesu a místo kontroly v systému managementu. Druhá kapitola je zaměřena na popis systému veřejné kontroly státní správy a jeho funkce. Jsou zde uvedeny základní formy, metody a postupy výkonu finanční kontroly. Třetí kapitola je věnována vnitřnímu kontrolnímu systému u Police ČR. Pozornost je soustředěna především na praktické možnosti vytvoření efektivního kontrolního systému s dopřednou vazbou.
Public control in state administration
Keywords: Státní správa; veřejná kontrola; finanční kontrola; kontrolní systém; Policie ČR; zákon o finanční kontrole; veřejnosprávní kontrola; dotazníkové šetření; veřejná správa