Využití potiskovacího přístroje IGT Amsterdam 2 k testování tiskových barev - Fialová, Sabina (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá využitím potiskovacího přístroje IGT Amsterdam 2 k testování vlastností ofsetových tiskových barev. Cílem bylo odzkoušet a popsat metody testování tiskových barev, které tento přístroj umožňuje provádět. Byl hodnocen přenos barvy, ze vzorků pro přenos barvy byly stanoveny hodnoty optické hustoty tisku, barevné souřadnice L*a*b* a lesk. Dále byl prováděn test hodnocení rychlosti zapíjení tiskové barvy a trappingu. Rozválení a naválení barvy na tiskový váleček před vlastním tiskem se provádí na IGT vysokorychlostní barevníkové jednotce 4, kde je možnost nastavovat teplotu termostatické lázně v rozmezí 20-45 °C. Aby byla odzkoušena tato funkce barevníkové jednotky, byly výše uvedené testy prováděny při různých teplotách. Testy byly prováděny pro dva druhy papíru - bezdřevý ofsetový a leskle natíraný.
Using the IGT Amsterdam 2 printing device to testing of printing inks
Keywords: tiskové barvy; IGT Amsterdam 2; viskozita; lepivost; trapping; zapíjení; spektrofotometr; reologie; laboratorní testování; printing inks; IGT Amsterdam 2; viscosity; tack; trapping; ink penetration; spectrophotometer; rheology; laboratory testing