Využití polymerních nanovláken v hojení ran. - Voleská, Michaela (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá využitím polymerních nanovláken v hojení ran. V úvodu práce je vysvětlen proces hojení ran, rozdíl mezi ranami akutními a chronickými, a také požadavky na krytí těchto typů ran. Další část je zaměřena na nanovlákna, konkrétně na jejich výrobu a vlastnosti. V závěru práce jsou popsány hlavní výhody a také nevýhody použití nanovlákenných krytí a materiály nejběžněji využívané k jejich výrobě.
Polymer nanofibers application in wound healing.
Keywords: hojení ran; scaffold; extracelulární matrix; nanovlákna; elektrostatické zvlákňování; wound healing; extracellular matrix; nanofibers; electrospinning