Pokročilá elektrochemická studie chování přírodního alkaloidu synefrin na uhlíkové pastové elektrodě - Zapletalová, Simona (Univerzita Pardubice, 2017)
Předložená diplomová práce se zabývá elektrochemickým chováním přírodního alkaloidu synefrin a možnostmi jeho stanovení na uhlíkové pastové elektrodě (CPE), přičemž navazuje na některé výsledky z předchozí úvodní studie. Během počátečních měření v režimu cyklické voltametrie (CV) byla potvrzena oxidovatelnost studované sloučeniny v kyselém prostředí (pH 2,5) v podobě příslušného píku, ale na rozdíl od předchozích závěrů nebyl tento pochod shledán vhodným pro případné elektroanalytické stanovení. Návaznými měřeními, včetně citlivějších záznamů v režimu diferenčně pulsní a square-wave voltametrie (DPV resp. SWV), bylo zjištěno, že pro účely stanovení synefrinu je vhodnější zásadité prostředí (pH 9), kde studovaná látka poskytuje dvojici výrazných signálů, v principu obou využitelných ke kvantitativní analýze, v praxi vyššího z nich při vyšším potenciálu. Elektrodová oxidace v téměř alkalických roztocích byla také předmětem návrhu a diskuze příslušného mechanismu, v případě uhlíkaté elektrody vůbec poprvé za těchto podmínek. Zmíněná vyšší citlivost obou technik se ukázala nezbytná, protože látka jako taková nevykazovala schopnost akumulace na povrchu CPE, a to ani po elektrolytické či chemické modifikaci jejího povrchu. V závěru experimentální práce byla testována nově navržená metoda ke stanovení synefrinu v modelových roztocích při zjišťování výtěžnosti stanovení a ve dvou různých reálných vzorcích: (i) komerční přípravek k hubnutí a (ii) nealkoholická forma nápoje Curaçao.
Advanced electrochemical study of Synephrine from the family of natural alkaloids using a carbon paste electrode
Keywords: Synefrin; voltametrická oxidace v zásaditém prostředí; uhlíková pastová elektroda; stanovení ve vybraných vzorcích; Synephrine; voltammetric oxidation in basic media; carbon paste electrode; determination in selected samples