Pašování a jeho odraz ve vybraném tisku habsburské monarchie ve 2. polovině 19. století - Petřík, Daniel (Univerzita Pardubice, 2018)
Na základě literatury bude stručně nastíněna ekonomická situace doby se zřetelem k důvodům, které vedly k rozvoji pašování v příhraničních regionech. Plošným průzkumem vybraných novin ve sledované době bude zachycena četnost a charakter zpráv o pašování, jeho provozovatelích, místech výskytu, případně další názory novinářů na tento jev. Ze zjištěného budou vyvozeny závěry, které by se měly týkat nejenom těch, kdo delikty páchali, ale i těch, kdo o nich psali.
Smuggling and its Reflection in the Selected Press of the Austrian Monarchy in the Second Half of the 19th Century
Keywords: ekonomická situace; celní politika; regionální tisk; celostátní tisk; pašování; economic situation; customs politics; regional press; national press; smuggling