Zefektivnění postupu odstraňování dopravních nehod tvořících překážku v silničním provozu ČR a důsledky těchto překážek - Jakeš, Marek (Univerzita Pardubice, 2015)
Diplomová práce se věnuje problematice odstraňování dopravních nehod, které tvoří překážku provozu na pozemních komunikacích. V první části jsou popsány právní předpisy, které upravují tuto oblast. V současné době se postupuje dvojím způsobem, přičemž oba způsoby jsou popsány a posouzeny. V práci je řešeno zefektivnění postupu složek veřejné správy při rozdělení kompetencí, předávání informací, výběru odtahové služby, rozdělení obsluhovaného území, určení kritérií dojezdového času, zajištění kvality prací a vhodné rozmístění obslužných míst. Tyto problémy budou řešeny i pomocí metod operačního výzkumu jako je teorie hromadné obsluhy a optimalizační algoritmy. Nedílnou součástí diplomové práce je soubor opatření vedoucích k minimalizaci času potřebného k odstraňování dopravních nehod.
The Efficiency Improvement of the Removal Procedure of the Traffic Accidents Constituting an Obstacle in Road Traffic in the Czech Republic and the Consequences of These Obstacles
Keywords: Dopravní nehoda; odstranění havarovaného vozidla; postup odstranění; pozemní komunikace; vozidlo; Traffic accident; removal of wrecked vehicle; removal procedure; roads; vehicle