Koncept rituální čistoty a koncept kegare v době osvícenství v západní literatuře. - Šindelářová, Barbora (Univerzita Pardubice, 2017)
Tématem této práce je rituální čistota a nečistota. Cílem práce je poukázat na současné problémy související s tímto fenoménem, zejména na problematiku teorie rituální čistoty a nečistoty a její definice. Tato práce se zaměřuje především na koncept kegare považovaný v západní literatuře za rituální nečistotu náboženství šintó v Japonsku. Vzhledem k problematické konceptualizaci náboženství šintó v západní literatuře, na kterou poukazuje současný výzkum religionistiky, předpokládá výzkumná hypotéza této práce, že koncept kegare v západní literatuře není na teologii neutrální koncept. Rozborem teologického pojetí rituální čistoty a nečistoty tato práce ukazuje východiska křesťanských misionářů šestnáctého století a předpoklady, se kterými do Japonska přicházeli. Z analýzy děl osvícenských badatelů a jejich charakteristiky konceptu kegare vyplývá nekritické přejímání znalostí o kegare od křesťanských misionářů šestnáctého století. Kvůli nekritickému přejímání utvořili osvícenští badatelé ze znalostí o kegare neutrální fakta a přisoudili jim neteologický kontext.
Concept of ritual purity and conpcept of kegare during the Enlightenment in Western literature.
Keywords: rituální čistota; rituální nečistota; kegare; šintó; asijská náboženství; osvícenství; teologie; Japonsko; ritual purity; ritual impurity; kegare; Shinto; Asian religions; Enlightenment; theology; Japan