Tematika smrti v drobných prózách májovců - Ljubková, Kristýna (Univerzita Pardubice, 2011)
Tato diplomová práce zkoumá uměleckou reflexi smrti v rámci významové výstavby krátkých próz generace spisovatelů sdružených kolem almanachu Máj vydaného roku 1858. Metodologicky je práce založena na analýze vybraných próz v kontextu historické skutečnosti s přihlédnutím k dobové rozpravě o české literatuře.
Themes of death in the short proses of the "Máj's generation"
Keywords: smrt; dějiny smrti; májovci; Jakub Arbes; Vítězslav Hálek; Jan Neruda; Karolina Světlá; death; history of death; Máj's generation