Izomery lipidů a analytické možnosti pro jejich rozlišení - Pelcl, Kryštof (Univerzita Pardubice, 2023)
Bakalářská práce se zabývá izomerií lipidů, jejich rolí v různých onemocněních a metodami pro jejich detekci v biologických vzorcích. V první kapitole jsou shrnuty základní informace o lipidech a jednotlivých izomeriích. Druhá kapitola je zaměřena na popis jejich důležitosti v souvislosti s konkrétními onemocněními. Analytické možnosti pro rozlišení jednotlivých typů izomerů lipidů jsou finálně shrnuty v třetí části, v které jsou diskutovány principy založené na chromatografické separaci, na iontové mobilitní spektrometrii a tandemové hmotnostní spektrometrií včetně využití derivatizačních reakcí.
Lipid isomers and analytical options for their distinguishing
Keywords: hmotnostní spektrometrie; izomery; lipidomika; lipidy; iontová mobilita; chromatografie; mass spectrometry; isomers; lipidomics; lipids; ion mobility; derivatization; chromatography