Komplexní restaurování konvolutu: Část Starého a kompletní Nový zákon Svatováclavské bible - Kubalová, Tereza (Univerzita Pardubice, 2021)
Bakalářská práce se zabývá komplexním restaurováním knižní vazby ze sbírek Muzea středního Pootaví Strakonice. Konvolut dvou dílů Svatováclavské bible vázán v celousňové nasazované knižní vazbě se nacházel ve velmi špatném stavu. Na základě výsledků detailního průzkumu fyzického stavu objektu autorka sestavila restaurátorský záměr, a zásah také sama provedla. Po úvodu a stručné identifikaci objektu restaurování je v této práci obsažená kapitola věnovaná českým novozákonním překladům do roku 1677. Dále je práce koncipovaná jako podrobná dokumentace restaurátorského zásahu, jejíž důležitou součástí je obrazová příloha.
Complex Restoration of a Convolute: Part of the Old Testament and Complete New Testament of the Wenceslas Bible
Keywords: restaurování; konzervování; konvolut; české bible; Svatováclavská bible; barokní tisk; starý tisk; restoration; conservation; convolute; Czech bible; St. Wenceslaus Bible; baroque print; old print