Principy lékařské etiky a užívání omezujících prostředků v psychiatrii - Tláskalová, Eliška (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na lékařskou etiku a využití omezujících prostředků v psychiatrii. Úvodní kapitolu teoretické části práce tvoří definice základních pojmů týkajících se vybraného tématu psychiatrie. V další kapitole je shrnut přehled historie psychiatrie z pohledu etiky užívání omezovacích prostředků. Třetí kapitola se zaměřuje na lékařké principy, které jsou základem etiky jako takové. Jednotlivé principy jsou prezentovány na konkrétních příkladech z praxe. Předposlední kapitola teoretické části se zaměřuje na omezovací prostředky, přehled druhů a dělení, předpisy pro jejich užívání. Poslední kapitola je zaměřena na problematiku užívání omezovacích prostředků v psychiatrii a možnosti prevence jejich užívání. Cílem praktické části je pomocí dotazníků zjistit, jak se v praxi využívají omezovací prostředky v rámci oddělení psychiatrie u duševně nemocných pacientů.
Principles of medicial ethics and the use of restraints in psychiatry
Keywords: etika; omezující prostředky; etické principy; autonomie; beneficence; nonmaleficence; justice; psychiatrie; ethics; restraints; ethical principles; autonomy; beneficence; nonmaleficence; justice; psychiatry