Pozice a úloha asistenta pedagoga ve vzdělávacím procesu dětí pocházejících ze sociálně znevýhodněného prostředí - Krištofová, Iveta (Univerzita Pardubice, 2013)
Práce se zabývá profesí asistenta pedagoga a jeho vlivem na školní úspěšnost dětí ze sociálně znevýhodněného prostředí. Zaměřuje se na vzdělání asistentů a jejich kompetence k výkonu této profese. Snaží se odpovědět na výzkumnou otázku: Je asistent pedagoga užitečný během vzdělávacího procesu a může pomoci dětem ze sociálně znevýhodněného prostředí překonat jejich nepřipravenost na školní povinnosti? Z výzkumu vyplývá, že tato pozice má své oprávnění v edukačním procesu dětí ze sociálně znevýhodněného prostředí, ale záleží na osobě daného asistenta.
Position and Function of Teacher Assistant in the Educational Proces of Children from Socially Disadvantaging Background
Keywords: asistenti pedagoga; vzdělávání; děti ze sociálně znevýhodněného prostředí; teacher's assistants; education; children from socially disadvantaging background