Návrh využití alternativních pohonů při obnově vozového parku společnosti MHA, s.r.o. - Hendrych, Vít (Univerzita Pardubice, 2023)
Diplomová práce se zabývá aktuálním tématem v dopravě, kterým jsou alternativní pohony vozidel jako náhrada za automobily se spalovacími motory či jejich doplnění. Práce obsahuje analýzu jednotlivých alternativních pohonů včetně jejich výhod a nevýhod. V rámci návrhové části diplomové práce jsou představena dodávková vozidla s různými pohony napříč současnou dostupnou nabídkou vozidel výrobců na automobilovém trhu. Závěrečné zhodnocení návrhů popisuje vozidla s maximálním užitkem pro jednotlivé pohony na základě požadavků společnosti MHA. Součástí je výběr konkrétního vozidla, které je v současných podmínkách nejvýhodnější.
Proposal for the use of alternative drives in the renewal of the vehicle fleet of MHA, s.r.o.
Keywords: alternativní pohony; elektromobilita; vodíkový pohon; dodávkové automobily; vozový park; emise vozidel; alternative drives; electromobility; hydrogen propulsion; vans; car fleet; vehicle emissions