Performativita a performance v české literatuře 20. století - Kastnerová, Štěpánka (Univerzita Pardubice, 2020)
Práce bude spočívat v analýze českého literárního korpusu humoristické literatury dvacátého století. Cílem je stanovit specifika užívaných sémiotických znaků, definovat podstatu genderové performativity jazyka, literárních i jiných textů a definovat, jakou roli hrají při reprezentaci a utváření feminity a maskulinity. Klíčovou otázkou, která prolíná prací, je pak snaha zodpovědět hlavní badatelský problém: Jak autoři a autorky v dílech vytváří performativ feminity a maskulinity a zdali se styl jejich psaní liší.
Performativity and performance in czech literature of the 20th century
Keywords: gender; maskulinita; feminita; performativita; performance; humoristická próza; literatura 20. století; vývoj české literatury; gender; masculinity; femininity; performativity; humorous prose; literature of 20th century; development of czech literature