Hodnocení úrovně znalostí u pacientů s diabetem mellitem 2. typu - nutriční doporučení - Miláčková, Barbora (Univerzita Pardubice, 2021)
Tato bakalářské práce se zabývá znalostmi nemocných s diabetem mellitem 2. typu v oblasti nutričních doporučení. Teoretická část se zaměřuje na onemocnění diabetes mellitus 2. typu, dělení diabetu mellitu, diagnostiku, komplikace a léčbu. Podrobněji jsou zde popsaná nutriční doporučení, edukace nemocných s diabetem mellitem 2. typu. Praktická část je zaměřená na hodnocení znalostí diabetiků v oblasti výživových doporučení, speciálních potravin pro diabetiky a příjmem tekutin a alkoholu. Sběr dat probíhal dotazníkovou formou. Dotazník byl vytvořen ve spolupráci se sestrou z diabetologické ambulance, provádějící edukaci pacientů. Na základě sesbíraných dat byla vyhodnocena úroveň znalostí respondentů v jednotlivých oblastech, ta byla v rozmezí 65-69 % hodnocena dle použité klasifikace jako dostatečná.
Evaluation of the level of knowledge in patients with type 2 diabetes - nutritional recommendations
Keywords: diabetes mellitus; diabetes mellitus 2. typu; hodnocení znalostí; nutriční doporučení; edukace; diabetes mellitus; type 2 diabetes mellitus; evaluation of knowledge; nutritional recommendations; education