Izotachoforetické stanovení biologicky aktivních látek - analýza léčivých přípravků a doplňků stravy - Janečková, Michaela (Univerzita Pardubice, 2020)
Tato disertační práce je tradičně rozdělena na dvě části - teoretickou a experimentální. V teoretické části práce je uveden stručný přehled vybraných biologicky aktivních látek společně s možnostmi jejich izotachoforetické analýzy získanými z odborné literatury. Experimentální část práce je zaměřena na vývoj metodik izotachoforetického stanovení několika různých skupin látek (aminokyseliny, vitamíny sk. B, ethanolaminy, biguanidová antidiabetika, formaldehyd) ve vzorcích léčivých přípravků a doplňků stravy. Důležitou součástí vývoje je i následná validace metod zahrnující také analýzu reálných vzorků.
Isotachophoretic determination of biologically active compounds - analysis of pharmaceuticals and dietary supplements
Keywords: izotachoforéza; analýza; léčiva; doplňky stravy; biologicky aktivní látky; isotachophoresis; analysis; pharmaceuticals; dietary supplements; biologically active compounds