Mikrobiologická kvalita raw tyčinek - Rydval, Jakub (Univerzita Pardubice, 2024)
Diplomová práce se zabývá mikrobiologickou kvalitou raw tyčinek. Teoretická část práce se věnuje raw stravování, tyčinkám, jejich technologii a mikrobiologii. Dále obsahuje seznámení s bakterií Bacillus cereus jako původcem enterotoxikózy. Část je také věnována esenciálním olejům. Nakonec jsou popsány analytické metody a přístroje použité v závěru experimentální části. Experimentální část práce popisuje přípravu tyčinkové směsi, její následné mikrobiologické testování s různými množstvími přidaného esenciálního oleje a její chemickou analýzu. Mikrobiologická kvalita tyčinek byla přídavkem oleje úspěšně vylepšena, stejně jako jejich antioxidační kapacita a v omezené míře i obsah polyfenolických látek.
Microbiological quality of raw food bars
Keywords: raw tyčinky; Bacillus cereus; rýmovníkový olej; mikrobiologický rozbor; antioxidanty; raw food bars; Bacillus cereus; Plectranthus amboinicus oil; microbiological testing; antioxidants