Neutrální N,N,O chelatující ligandy v chemii prvků 14té skupiny - Syková, Miriam (Univerzita Pardubice, 2021)
Předmětem této diplomové práce je literární rešerše zaměřená na analogické sloučeniny karbokationtů a chemii kationtů těžších prvků 14. skupiny. Na základě podobných skupinových vlastností těchto prvků a pomocí speciálně navržených ligandů bylo připraveno velké množství těžších analog karbokationtů. Díky jejich zajímavým strukturním vlastnostem a velké reaktivitě našly některé z těchto těžších kationtů prvků 14. skupiny uplatnění v katalýze. Z toho důvodu je podstatná část rešerše věnována možnostem stabilizace a přípravě těchto těžších kationtů zejména v nižších oxidačních stavech. Teoretická část se zaměřuje na použití různých z velké části N-donorových ligandů ke stabilizaci kationtů těžších prvků 14. skupiny od mono-koordinovaných až po kationty s vyšším koordinačním číslem než 4. V experimentální části je tedy pozornost soustředěna na syntézu nových N,N,O-chelatujících ligandů a jejich následnou reaktivitu s ECl2 (E = Ge, Sn) za účelem přípravy 4-koordinovaných kationtů obsahujících donor-akceptorní interakce O-E a N-E. Další část je věnována studiu stability nově připravených kationtů a jejich charakterizaci. K charakterizaci byla využita zejména NMR spektroskopie, bod tání a elementární analýza. V neposlední řadě byla pro charakterizaci využita infračervená spektroskopie a rentgenostrukturní analýza.
Neutral N,N,O chelating ligands in chemistry of 14th group elements
Keywords: prvky 14. skupiny; kationty; chelatující ligand; donorový atom; autoionizace; stabilita; germanium; cín; group 14 elements; cations; chelating ligand; donor atom; autoionization; stability; germanium; tin