Testování nového zařízení na principu iontové mobility - Pavlačka, Martin (Univerzita Pardubice, 2017)
Cílem této práce je rozbor problematiky nových analytických metod založených na principu iontové mobilitní spektrometrie (IMS). Práce se zabývá teoretickým popisem iontové mobility, rozborem nízkonapěťových i vysokonapěťových technik. Práce obsahuje informace o instrumentálních možnostech IMS a to i ve spojení s dalšími instrumentálními analytickými technikami včetně používaných ionizačních technik. Dále je popsána problematika analýzy exploziv a narkotik i analýza těchto látek s využitím přenosných přístrojů. Výhodou IMS přístrojů je nízký limit detekce a možnosti miniaturizace přístrojů. Typický problém miniaturizace přístrojů spočívá ve ztrátě citlivosti. Citlivost tzv. desktop IMS přístrojů využívaných na letištích je okolo jednoho nanogramu pro exploziva. Citlivost miniaturizovaných IMS přístrojů je řádově stokrát horší. Hlavním důvodem ztráty citlivosti je použití radioaktivního zdroje 63Ni, který generuje méně iontů než zdroje běžně používané u desktop zařízení. Experimentální část se zabývá vysokonapěťovou IMS a jejím uplatněním ve forenzní chemii. Exploziva byla zkoumána pomocí DMS technologie. Na základě DMS záznamů bylo detekováno a charakterizováno osm různých exploziv. Na základě měření na DMS a FAIMS prototypů byl vyvinut nový ruční přenosný přístroj využívající DMS technologii. Tento nově navržený přístroj vyvinutý za spolupráce s RS Dynamics s.r.o. (Praha, Česká republika) a byl úspěšně aplikován na dvanáct zkoumaných narkotik.
Testing new device based on ion mobility
Keywords: iontová mobilitní spektrometrie; kompenzační napětí; alfa koeficient; exploziva; narkotika; ion mobility spectrometry; compensation voltage; alpha coefficient; explosives; narcotics