Nanomateriály pro aplikace v letectví a kosmonautice - Houdek, Jakub (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato disertační práce se zabývá studiem nízkodimenzionálních částic pro specifické aplikace v letectví a kosmonautice. Byl připraven fosforečnan zinečnatý ve formě tzv. nanosheets pro korozní ochranu lehkých slitin. Byla vyvinuta metoda syntézy, která poskytuje žádanou morfologii částic. Produkt byl následně povrchově modifikován a úspěšně dispergován do epoxidového pojiva a účinnost ochrany byla sledována zrychlenými korozními testy.
Nanomaterials for aerospace applications
Keywords: nanočástice; fosforečnan zinečnatý; oxid zinečnatý; chlorid rtuťný; kvantové tečky; core/shell; koroze; nanoparticles; zinc phosphate; zinc oxide; mercury(I) chloride; quantum dots; core/shell; corrosion