Slovinská lidová tradice malovaných úlů a její aktualizace v moderním umění - Ottová, Tereza (Univerzita Pardubice, 2010)
Práce se zabývá slovinskou tradicí malby na čela včelích úlů, která představuje v oblasti lidového umění naprostou výjimečnost. Zaměřuje se na pochopení důvodů, proč se na čela včelích úlů malovalo právě ve Slovinsku přičemž poukazuje především na vliv rozvoje včelařství a lidového umění. Dále se věnuje aktualizaci tohoto lidového umění v současnosti a to v oblasti turismu, moderního umění - komiksu a literatury.
Slovenian folk tradition of painted beehives and it's updated forms in in modern art
Keywords: Slovinsko; včelí úly; lidové umění; etnografie; Slovenia; beehives; folk art; etnography