Biologicky odbouratelné polymery na bázi vybraných polyolefinů a škrobu - Puková, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2015)
Diplomová práce se zabývá degradabilními polymery, přesněji polyolefiny, které obsahují sloţku škrobu. Škrob urychluje mikrobiální rozklad, a tím zkracuje dobu degradace polymerní směsi v ţivotním prostředí. Testované byly směsi nejčastěji pouţívaných polyolefinů (polyethylen a polypropylen) s 2%, 5% a 10% koncentrací škrobu ve směsi. Ze směsí byly připraveny destičky a tělíska, které byly podrobeny simulovanému stárnutí, jak na povětrnosti, tak v kompostu. Dále byly vyhodnoceny směsi kyseliny polymléčné se stejnými polymery, které byly připraveny v průběhu bakalářské práce. Polymerní směsi s kyselinou polymléčnou byly vystaveny degradaci v kompostu a v zemi. Míra degradace, obou typů směsí, byla měřena a posouzena standardizovanými analýzami a zkouškami.
Biodegradable polymers based on selected polyolefins and starch
Keywords: polyolefiny; škrob; biodegradace; stárnutí polymerů; polyolefins; starch; biodegradation; polymer aging