Silové působení při přepravě dlouhých kolejnicových pásů - Salaba, Vojtěch (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato bakalářská práce se zabývá teoretickým rozborem zatížení dopravních prostředků a infrastruktury při přepravě kolejnicových pásů na více nákladních železničních vozidlech. K výpočtu je použit zjednodušený výpočetní model, který se opírá o základní poznatky z mechaniky tuhých a poddajných těles. Analýza zatížení je provedena při uvažování průjezdu soupravy vozidel zlomem sklonu a směrovým obloukem. V závěru práce jsou získané výsledky vyhodnoceny a porovnány s nakládacími směrnicemi UIC.
Loading analysis of long rails transportation
Keywords: analýza zatížení; deformace dlouhých kolejnic; ohyb přímého nosníku; přeprava kolejnic na více vozech; loading analysis; deformation of long rails; straight beam bending; transport of rails on several wagons