Vlastnosti přírodních křemičitanů v polymerních materiálech - Martináková, Barbora (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato práce se zabývá rozdělením, vlastnostmi a použitím přírodních křemičitanů. Zejména se zaměřuje na morfologicky zajímavé zástupce, které nacházejí uplatnění nejen v polymerních aplikacích. Krystalické i amorfní formy oxidu křemičitého jsou vyhledávanou surovinou podniků specializujících se na výrobu plastů, nátěrových hmot, tělních protéz a dalších běžně využívaných produktů. Jsou zde také zmíněny základní informace o materiálech, jako je sklo nebo keramika, ve kterých jsou křemičitany obsaženy.
Properties of the natural silicates in polymer materials
Keywords: oxid křemičitý; křemičitany; anorganické pigmenty; anorganická plniva; kompozity; silica; silicates; inorganic pigments; inorganic filler; composites