Problémy provozování joint venture v ČR na příkladu WIMPEY-Severokámen a.s. Liberec - Mička, Robert (Univerzita Pardubice, 1995)
Práce pojednává o přílivu zahraničního kapitálu do ČR a o jeho možném vlivu na utváření joint venture. Tento vliv je rozebrán na příkladu Wimpey-Severokámen a.s. Liberec ve druhé části diplomové práce. Teoretická část pojednává o významu zahraničního kapitálu pro transformující se ekonomiku a popisuje možné formy jeho získávání. V dalších kapitolách je věnována pozornost podstatě joint venture, základním otázkám jeho založení a vzniku, ale i rozdělení společných podniků. Druhá část je zaměřena na Wimpey-Severokámen a.s.Liberec, což je joint venture mezi Wimpey Asphalt a Severokámen Liberec založený v roce 1992. V této části jsou zachyceny důvody vzniku joint venture, průběh výběru vhodného zahraničního partnera, privatizační projekt a investiční smlouva mezi Wimpey Asphalt a Severokámen Liberec. Následuje zhodnocení situace pomocí finanční analýzy, která byla provedena pro rok 1993 resp. 1994 s perspektivou do dalších let. Situaci v podniku lze v roce 1995 hodnotit již za stabilizovanou s perspektivou dalšího růstu.
Problems of operation of the joint venture in the Czech republic at the example of WIMPEY-Severokámen a.s. Liberec
Keywords: zahraničí kapitál; kapitál; finance; Analýza; Privatizace; joint venture