Akumulační schopnosti vybraných hydrátů anorganických solí - Binder, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2017)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku akumulace tepla využívající fázové změny sloučeniny hexahydrátu dusičnanu kobaltnatého Co(NO3)2*6H2O a hexahydrátu dusičnanu nikelnatého Ni(NO3)2*6H2O. Teplotní stabilita látek byla testována během několika teplotních cyklů pomocí DSC. Kromě čistých látek byly testovány směsi s nukleačními činidly, které měly snížit pozorované podchlazení. Sledován byl vliv nukleačních činidel na teploty a změny entalpie tání a krystalizace zvolených hexahydrátů.
The heat storage ability of selected hydrates of inorganic salts
Keywords: podchlazení; entalpie tání a krystalizace; dusičnan kobaltnatý hexahydrát; dusičnan nikelnatý hexahydrát; nukleační činidlo.; supercooling; enthalpy change of fusion and crystallization; cobalt(II)nitrate hexahydrate; nickel(II)nitrate hexahydrate; nucleating agent.