Fenomén snowboarding z pohledu českých jezdců a jejich sociálního prostředí - Šípková, Martina (Univerzita Pardubice, 2013)
Práce je zaměřena na životní styl snowboardových jezdců v Čechách. Snaží se komplexně zachytit a popsat jejich sociální prostředí a samotný fenomén snowboardingu se všemi jeho znaky a vlastnostmi. Zabývá se sociálními skupinami, kolektivní identitou snowboardistů a jejich specifickou komunitou. Důležitou součástí jsou rozhovory s předními českými snowboardisty, sponzorovanými snowboardisty a neprofesionálními jezdci, kterých se daná problematika bezprostředně týká. Na jejich základě je celá tato práce napsána.
Phenomenon snowboarding from the viewpoint of Czech snowboard riders and their social surroundings
Keywords: snowboarding; sociální prostředí; kolektivní identita; životní styl; terénní výzkum; snowboarding; social environment; collective identity; lifestyle; field research; sport