Stanovení reologických charakteristik roztoků polymerů - Teichman, Roman (Univerzita Pardubice, 1999)
Práce se zabývá měřením viskozitní funkce a materiálových funkcí neustálených smykových toků vybraných druhů roztoků polymerů. V teoretické části jsou shrnuty základní pojmy z reologie a z reometrie. Experimenty byly zaměřeny na měření tokových křivek, oscilačních testů a creepu s následnou relaxací na dynamickém reometru RS 150 HAAKE v systému souosých válců s dvojnásobnou štěrbinou.
Determination of rheological properties of polymer solutions
Keywords: materiálové toky; polymery; dynamický reometr; Carreaův model; viskozita; tokové křivky