Fenomén úzkosti jako autentické 'moci být' v díle Martina Heideggera Bytí a čas - Bezstarosti, Jaroslav (Univerzita Pardubice, 2016)
Tento text se pokouší předvést fenomén úzkosti jako vlastní neboli autentické moci být v díle Martina Heideggera Bytí a čas. Představuje člověka z hlediska porozumění bytí, které Heidegger nazývá bytím-tu (Da-sein) a zabývá se jeho fundamentální strukturou bytí ve světě. Dále tematizuje úzkost z hlediska nejzákladnějšího rozpoložení, ve kterém se skrývá možnost vlastního způsobu existence. S ohledem na to se diplomová práce zabývá hlavními existenciálními rysy Dasein, které konstituují bytí ve světě, na jejichž základě je možné explicitně uchopit fenomén úzkosti. Cílem práce je prokázat souvislost mezi úzkostí a existenciálním pojetím svobody ve smyslu bytí sebou.
Phenomenon of anxiety as authentical modus of being-possible in Martin Heidegger's Being and Time
Keywords: fundamentální ontologie; fenomenologie; bytí ve světě; bytí-tu; úzkost; vlastní moci být; svoboda; starost; fundamental ontology; phenomenology; being in the world; being there; anxiety; authentical modus of being possible; freedom; care