Bedřich ze Strážnice a husitské posádky ve Slezsku - Čapský, Martin (My University, 2020)
Autor se ve své studii zaměřil na působení husitských vojenských posádek ve slezských knížectvích v letech 1428-1435. Po shrnutí základních etap v husitských výbojích ve Slezsku věnuje svoji pozornost existenci posádek hluboko na území nepřítele a opakovaně se vrací k otázce jejich zásobování vojenským materiálem a zásobami. Kněz Bedřich ze Strážnice pomohl ve Slezsku přetvořit systém fungující mezi posádkami na střední a jižní Moravě, který kombinoval vymáhání potravin formou holdů, získávání válečné kořisti, zásobování prostřednictvím kolon vysílaných z husitské domény a také spolupráce s lokálními elitami. Zajištění zásobování současně předurčovalo hlavní rysy vojenských operací.
Bedřich of Strážnice and the Hussite Garrisons in Silesia
Keywords: pozdní středověk; Slezsko; husitství; vojenství; Late Middle Ages; Silesia; the military; the Hussite movement