Přehled v současnosti používaných typů vypružení a vedení dvojkolí v podvozcích vozů osobní přepravy - Kutálek, Jan (Univerzita Pardubice, 2010)
Cílem této rešeršní bakalářské práce bylo zpracovat ucelený přehled moderních dvounápravových podvozků vozů osobní přepravy a zaměřit se především na provedení konstrukčních uzlů vedení dvojkolí a vypružení. Práce se snaží mapovat konstrukční provedení jednotlivých podvozků v závislosti na tom, v jakých podmínkách jsou provozovány.
Survey of contemporary used types of springing and conducting in bogies of public carriges
Keywords: podvozky; osobní vozy; elektrické jednotky; motorové jednotky; dvojkolí; vedení dvojkolí; vypružení; bogie; carriage; electric multiple unit; diesel multiple unit; wheel set; conducting of wheel sets; suspension