Možnosti přípravy a využití rigidních gelů z gellanu a komplexní restaurování olejomalby na plátně Madona s Ježíškem z Muzea Kroměřížska - Ševčíková, Aneta (Univerzita Pardubice, 2023)
Diplomová práce v první části předkládá rozsáhlý průzkum a komplexní restaurátorský zásah na závěsném obraze Madona s Ježíškem z Muzea Kroměřížska. Jedná se o olejomalbu na plátně, jejichž autor a datace nejsou známé. V rámci podrobného průzkumu byl obraz datován do roku 1753 a jako hypotetický autor byl určen okruh olomouckého barokního malíře Jana Kryštofa Handkeho. Druhá část práce se zabývá možností citlivějšího přístupu při procesu čištění za použití rigidních gelů se zaměřením na gellan. Práce sumarizuje informace o využití rigidních gelů s důrazem na gellan a jeho využití v restaurátorské praxi. Teoretická část se poté hlouběji zaměřuje na možnosti přípravy a využití gelů z gellanu při čištění výtvarných děl se zaměřením na citlivost vodorozpustných barevných vrstev. Na teoretickou část navazuje volně experimentální část, která se zaobírá recepturami vybraných gelů, zkoumáním základních vlastností vzniklých gelů v porovnání s komerčně dostupnými gely na trhu a jejich účinnost při aplikaci.
Possibilities of Preparation and Use of Rigid Gels from Gellan Gum and The Complex Restoration of The Oil Painting Madonna and Child Jesus from The Kroměříž Museum
Keywords: restaurování závěsného obrazu; malba na plátně; závěsný obraz; olejomalba; washgold; agar; citrát amonný; vyzina; Acrylkleber 498 HV; BEVA Gesso-p; fu-nori; polovina 18. století; Madona s Ježíškem. Madona s dítětem; Sv. Rodina; Jan Kryštof Handke; Josef Ignác Sadler (Sattler); gellan; Nanorestore Gel; rigidní gely v restaurátorské praxi; restoration of a easel painting; painting on canvas; canvas painting; easel painting; oil painting; washgold; agar; ammonium citrate; sturgeon glue; Acrylkleber 498 HV; BEVA Gesso-p; fu-nori; mid-18th century; Madonna with the Baby Jesus. Madonna with Child; Holy Family; Jan Kryštof Handke; Josef Ignác Sadler (Sattler); gellan; Nanorestore Gel; rigid gels in restoration practice; Gellan Gum